Deze webshop is in onderhoud, orders worden niet gehonoreerd
Ga naar verlanglijst Verlanglijst

Winkelwagen

Je winkelwagen is momenteel leeg

Mobach en de pennen | Diske

Mobach en de pennen | Diske

Mobach en de pennen

Een tijdsbeeld van ontwikkeling rondom pennen en- of dobbers

Jan Mobach leerde ik kennen aan het water, de plek waar hij toen ik net begon met opbouwen van mijn hengels aan kwam fietsen op zijn blauwe oma fiets. Eer dat ik mijn hengels in gegooid had, had Jan al zijn eerste vis op de kant en nadat hij drie uurtjes gezeten had, ging hij voldaan met 6 vangsten op huis aan.

 

"Vandaag de dag wil Jan mij graag wat bijbrengen en dat deel ik graag met jullie."   -  Tobias Coesel | Oprichter Karper Service

 

Part 1.

*Foto: Monnickendammerrijweg 50, de plek waar Jan opgroeide

 

Mijn vroegere jeugd

Hier begint mijn verhaal, in het poldergebied Ilpendam, den Ilp en het gebied Overleek waar ik als jong jochie begon als liefhebber van vissen. De plek waar ik heb leren leven met de boeren en vriendschap met hen sloot, zodat alle plekjes voor mij waren.

 

Hoe dat zou veranderen? Nou zo

Begin 1960 kregen wij lieden uit Rotterdam, Den Haag en Leiden in de omgeving. Stuk voor stuk waren dit voorn en brasem vissers. In die tijd telde maar één ding: degene met de meeste vis had een prijs.

 

Registratie

Ik kreeg te maken met een nieuwe techniek van vissen en deze manier bleek zeer effectief, vooral door de pennen die gebruikt werden. Een onvoorstelbaar scherp vermogen tot registratie, zo ongelofelijk precies, dat mijn mondje op 10/11 jarige leeftijd stijf heeft doen openvallen.

Ach op deze leeftijd kan je nog niet de wijsheid in pacht hebben, tot een zekere ome Henk mij een keer zo’n mooie pen gaf. Ome Henk was een extreem goede visser, spijtig genoeg is deze man vroegtijdig komen te overlijden. Na meerdere info tot mij genomen te hebben kwam ik er achter wie deze ongelofelijke pennen maakte. 

 

(* schubkarpers Ooipolder Gelderland, hengel: Hardy Carbon 11 ft, lijn: 22/100, aas: Trouvit) (Over andere tijden gesproken, vroeger diende een jutte zak als bewaar en onthaakmat.)

 

Hoewel de tijd heel anders was dan die van nu, die geschiedenis begint nu!

Ik zal een jaar of 14 à 15 zijn geweest zijn en een nieuw tijdperk brak aan. Er kwamen nieuwe type hengels op de markt. Zo ook de Engelse hengels van Hardy, welke in Nederland eerst onder de naam van Ronald Fenger en later onder naam van Henk Peeters op de hengelsportmarkt verkocht werden.

De nieuwe techniek werd geboren, niet alleen voor het penvissen, maar ook voor het afstand vissen. Er kwamen nieuwe ideeën op allerlei gebieden en de hengelsport stond volop in ontwikkeling.

In deze periode waren er nog zeer goede pennen bouwers te vinden. In het tegenwoordige nu is daar niet veel van over. Toch hebben zij wel iets na gelaten. Vakmanschap, kennis van vissen, maar vooral hun ontwikkeling waar hengelsporters in die periode ongelofelijk veel plezier van gehad hebben langs de waterkant.

 

Nu praten wij misschien over een der oudsten bedrijven die nog operationeel is en over iets dat later nooit meer geëvenaard wordt. Daar ben ik heel zeker van.

 

(*Foto: Dobbers aan het drogen bij de firma Diske)

 

We praten hier namelijk over de firma Diske. In de jaren 50 van de vorige eeuw werkte zij aan een van de baanbrekende ontwikkelingen in de hengelsport. Een man welke nog steeds en dat op respectabele leeftijd zijn best doet de markt te voorzien. Alleen al van mij uit gaat daar een hoop respect naar toe.

Of het nu gaat om een polder plas of stromend water, overal is een antwoord op en zeker niet in het minste. Er is een prachtige met enorme precisie handgemaakte pennen collectie opgezet door de beste man. En wat de geschiedenis ook is, voor mij is deze man al ruim 60 jaar oud.

 

Jan Mobach –   2/7/1954

 

Dagtekening  18 april 2021 te IJmuiden

 

(*Jan Mobach met een schubkarper - Februari 2021)

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »